Yer fıstığı yetiştiriciliğinde önemli noktalar

admin

Yönetici
Mesajlar
132
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yer fıstığı kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Meyvesi protein bakımından zengindir ve çiğ, pişmiş veya kavrulmuş olarak yenebilir.

29



Yer fıstığı mısırdan daha fazla kuraklığa dayanabilir ve ev de çerezlik tüketim için veya sanayi ürünü olarak yetiştirilebilir. Rotasyonel bir ürün olarak tercih edilebilir ve mümkünse her dört yılda bir aynı toprağa ekim yapılmalıdır.

Yer fıstığı toprak ve iklim şartları
Yer fıstığı, en az 1 metre derinliğinde hafif kumlu tabakası olan topraklarda ekilmelidir. Ağır killi topraklar yer fıstığı yetiştirilmesi tarimkultur.com uygun değildir, çünkü yer fıstığını hasat etmek çok zorlaşır ve ciddi ürün kayıplarına sebep olur. Yağmur suyu ile üretim yapabilmek için en az 500 mm / yıl yağış gerekir. Yer fıstığı düşük sıcaklıklara karşı çok hassastır ve tohum yalnızca minimum sıcaklık 18ºC’nin üzerinde sabitlendiğinde ekilmelidir.

Yer fıstığı dikimi
Dikim, yeteri kadar yağmur yağdığı ve asgari sıcaklık gereksinimlerini karşıladığı anda başlayabilir. Sıralar halinde 90 cm aralıklarla 4 cm ila 7 cm aralıklarla sıralarla ekilmelidir. Ekim derinlikleri yaklaşık 5 cm ila 7,5 cm derinlikte olmalıdır. Ekimden sonra toprak sıkıştırılmamalıdır. İyi bir tohum / toprak teması sağlamak için sadece hafifce sıkıştırılmalıdır. Yer fıstığı genellikle gübrelemeye doğrudan tepki vermez, ancak önceki mahsulün bıraktığı besinleri kullanır.

Yer fıstığı hastalık ve zararlı kontrolü
Tohumu bir mantar ilacı ve Rhizobium inokulantıyla ilaçlayarak dikim yapılmalıdır. Yabancı otları kimyasal olarak veya elle çapalayarak kontrol edilebilir. Yer fıstığında böcek zararlıları nadiren gözüken bir problemdir ve yer fıstığı verimi etkilemeden kayda değer yaprak kaybını tolere edebilir. Seyrek tarimkultur.com olarak yaprak bitleri ile mücadele edilebilir. Yaprak leke hastalıkları gibi fungal hastalıklarla kimyasal mücadele geciktirilmemelidir.

Yer fıstığı hasatı
Yer fıstığı bitkisinin hasat zamanı belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar; yer fıstığının yapraklarının sarardığı, kapsüllerin dolduğu, tanelerin pembeye yakın bir renk aldığı dönemdir. Yer fıstığı hasadı sonbahar dönemine denk gelmesi sebebiyle, kurutma da problemler yaşanmaktadır. Hasat edilen yer fıstığında (elle yapılan hasatta) %50 oranında nem içermektedir. Yer fıstığı hasatı sonrası elde edilen ürünün kurutulması gerekmektedir. Yerfıstığı kabuklu olarak depolanmalıdır.

Bu içerik Tarimdanismani.com tarafından üretilmiştir. Tarimdanismani.com belirtmiş olduğu Kullanım ve Şartlar bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
 

Üst