Organik tarım geleneksel tarım ile rekabet edebilir mi?

admin

Yönetici
Mesajlar
124
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Organik ve konvansiyonel tarımı karşılaştıran yüzlerce çalışmanın bir sonucu olarak, organik tarım ile elde edilebilen ürünlerin,tahmin edilen verimlerden daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur.

4


Organik ve konvansiyonel tarımı karşılaştıran yüzlerce çalışmanın bir sonucu olarak, organik tarım ile elde edilebilen ürünlerin,tahmin edilen verimlerden daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur.

Berkeley’deki California Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmalarda, bazı teknik uygulamalarla organik ürünler ile geleneksel yöntemlerle yapılan tarım ile arasında ki verimlilik açığının daha da azaltılabileceği düşünülüyor.Berkeley Gıda Enstitüsüne göre “Gelecek 50 yılda dünyada ki gıda ihtiyaçlarının büyük oranda artacağı tahmin edildiğinden, organik tarıma daha yakından bakmak kritik öneme sahip, çünkü endüstriyel tarımın çevresel etkilerinin yanı sıra, sentetik gübrelerin mahsul verimini artırma kabiliyeti de azaldı”nı düşünüyorlar.

Araştırmacılar organik ve geleneksel tarımı karşılaştıran 115 çalışmanın meta analizini yaptılar ve daha önce yayınlanmış çalışmalardan üç katı daha büyük bir veri elde ettiler. Bu veriler ışığında organik tarım ile elde edilen verimlerin, geleneksel tarıma göre yüzde 19,2 daha düşük olduğunu, ancak önceki tahminlere göre daha küçük bir fark bulduğunu buldular.

Araştırmacılar, elde edilen verimlerin de yetiştirilen ürüne bağlı olduğunu belirtti. Kuru baklagiller, bezelye ve mercimek gibi baklagiller için organik ve geleneksel tarım arasında ki verim farklarında anlamlı bir fark yoktu.

Tarım yöntemlerini karşılaştıran mevcut çalışmaların genellikle geleneksel tarım lehine ön yargılı olduğu aşikar. Bu nedenle geleneksel tarımın verim tahminleri her zaman yukarıda kalıyor. Ayrıca, organik tarımın verimliliğini etkileyen faktörler dikkate alınarak verim açığını en aza indirebilecek durumda olduğu kanaatindeler.

Organik tarım ile geleneksel tarımın verim farkını büyük ölçüde sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 8’e indirgeyen iki adet tarımsal uygulamayı yani , ara tarım (aynı alanda birkaç ürün yetiştirme) ve ekim nöbetinin önemini özellikle vurguladılar. Bu şekilde yapılan ekimler bitki koruma ” Fitopatoloji ” açısından da büyük önem arz etmektedir.

Organik Tarım
– Koordineli ekim nöbeti mecburidir.
– Yabancı otlar tamamen imha edilmez yalnızca, kontrol altına alınır.
– Toprakta organik madde birikimi ve humusun meydana gelişimini artırır.
– Toprakta yaşayan canlıların yaşam alanları düzelir.
– Tarımsal mücadelede ve gübreleme maliyetleri minimize eder.
– Toprak işleme yöntemi düzenlidir.

Konvansiyonel (Geleneksel) Tarım
– Koordineli ekim nöbeti yoktur.
– Zararlı ve yabancı otlar tamamen imha edilir.
– Hızlı organik madde ve humus kaybına neden olur.
– Toprakta yaşayan canlıların yaşam alanları bozulur.
– Tarımsal mücadele ve gübreleme maliyeti yüksektir.
– Toprak işleme yöntemi düzensizdir.

Bu içerik Tarimdanismani.com tarafından üretilmiştir. Tarimdanismani.com belirtmiş olduğu Kullanım ve Şartlar bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Üst