Muz yetiştiriciliği için tavsiyeler

admin

Yönetici
Mesajlar
124
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Üretim dikkatli bir şekilde planlanır ve gerçekleştirilirse, muz yetiştiriciliği oldukça karlı olabilir.

Muz bitkisi deliği için doğru boyut. Kabaca 50 cm derinliğinde olmalıdır.


Muz bitkisi deliği için doğru boyut,kabaca 50 cm derinliğidir.


Türkiye de , muz dikimi genellikle göre Mart-Mayıs ayları arasında yapılır. Örtü altı dikim ise Eylül ayında yapılabilmektedir.

Kireç ve fosfat için toprak analizi Haziran-Temmuz ayında yapılmalı ve toprak hazırlığı Ekim ayında başlamalıdır.

Toprağa kompost gömülebilir ve 10 dönüme 4 torba olacak şekilde MAP gübrelemesi yapılabilir

Toprak analizi pH değerinin düşük olduğunu gösteriyorsa iki kireç torbası da eklenebilir.

Toprağı gevşetmek için derin bir seviyede sürmeli, arazide çok fazla yabancı ot varsa, dikimden önce mücadelesi yapılmalıdır. Muz ekmenin birkaç yöntemi vardır, ancak doku kültürünü kullanmak en iyisidir. Bunlar torbalarda muz bitkisinin dokusundan yetiştirilir ve ekime hazır hale gelir.
  • Kasım ayında delik kazarak dikim için hazırlayın. Dikim aralığı 3m X 1,5m idealdir. Delikler minimum 30 cm x 30 cm ve diz yüksekliğinde olmalıdır.
  • Kompost ve gübrenizi ekleyerek gevşek toprakları tekrar deliklere koyun. Her deliğe 10 g'dan fazla MAP eklemeyin.
  • Dikim zamanında Plastik torbayı çıkarın ve bitkiyi toprak içindeki deliklerine yerleştirin. Torbayı çıkarırken bitkiye zarar vermeyin veya toprağı yerinden çıkarmayın - çapa yerine bıçak kullanın.
  • Bitki ve toprak yüzeyi arasında 10 cm izin verin.
  • Deliği doldurun ve sıkıştırın. Dikimden sonra bitkileri sulayın.
Döllenme

Dikimden bir ay sonra ilk beslemesini bitki başı 50 g gübre uygulayın. İkinci üst gübrelemesini de baharda bitki başı 50 g gübre uygulayın.

Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında üst gübreleme uygulamayın.

Şaşırtmak ve budamak

  • Yaklaşık 30 cm uzunluğunda büyümüş olan emici köklerini kesmek için bir bıçak kullanın.
  • Yokuşta dikim yaparken, emicileri her zaman yokuş yukarı tarafta bırakın.
  • Muz bitkisinin kuzey-batı tarafındaki tüm emicileri kesin. Bu, grubun asıldığı taraf.
  • Ekimden beş ay sonra, bir sonraki salkımı taşımak için yalnızca bir güçlü emici seçin. Kalan emicileri çıkarın.
  • İstenmeyen emicileri göründükleri gibi kaldırmaya devam edin. Demetleri korumak için, 2 080 bitki / hektardan fazlasını saklamayın. Bu nedenle, hasattan sonra sadece bir emici olduğundan emin olun.
Sulama

  • Yaprakları sıcak stresinden korumak için yeni ekilen doku kültürü muz bitkilerini her gün iki hafta boyunca sulayın (sulama başına 15 dakika).
  • Yağmur yokluğunda sık ve hafifçe sulayın.
  • Arazi ağır, tınlı topraklara sahipse, yazın üç günde bir, kışın her sekiz günde bir 20 mm su uygulayın.




Bu içerik Tarimdanismani.com tarafından üretilmiştir. Tarimdanismani.com belirtmiş olduğu Kullanım ve Şartlar bağlı kalmak kaydıyla kullanabilirsiniz.
 

Üst